Kundehistorier

Automasjonsplattformen e-SEAMatic®

Kunde

SEAM

Prosjekt

e-SEAMatic®

SEAM har i flere år vært en verdensledende leverandør av lav- og nullutslipps fremdrifts- og automasjonsløsninger til den maritime industrien. I kjernen av mange av disse leveransene ligger automasjonsplattformen e-SEAMatic® – en løsning som styrer alt fra grunnleggende alarmsystemer til avansert automasjon og integrasjon.

Bilde fra broen med e-SEAMatic på skjermene
Bilderettigheter: SEAM

Siden lanseringen av e-SEAMatic® har SEAM kontinuerlig videreutviklet automasjonsplattformen. I over 15 år har plattformen vært i stadig utvikling for å etterkomme skipseiernes behov og bygge en plattform som kan vokse med den teknologiske utviklingen.

For å styrke prosjektet ytterligere ble Kureo invitert inn som ekstern utviklingspartner. Med bakgrunn i bred softwareerfaring og lokal tilstedeværelse, ble Kureos utviklere en del av teamet tilbake i 2022.

Kureo ble tatt med inn i prosjektet på grunn av deres brede teknologikompetanse og evne til å forstå komplekse utfordringer raskt. Det har vært verdifullt for fremdriften, forteller Torgeir Rasmussen, prosjektleder i SEAM.

Bak teknologien ombord

For å best beskrive kompleksiteten av dette prosjektet bør vi først oppdatere synet vårt på dagens maritime fartøy. Teknologien som driver dagens skip er omfattende. Det tradisjonelle bildet av skip som hovedsakelig mekaniske maskiner henger fortsatt igjen, men har for lengst blitt utdatert. I dag er de i praksis flytende datasentre. Fartøy i dag er utstyrt med omfattende nettverk, servere og sensorer som muliggjør effektiv styring av fremdrift, energikonvertering, klimakontroll og sikkerhetssystemer – for å nevne noe.

Skjermbilde fra e-SEAMatic som viser statistikk og kontrollere på en båt
Bilderettigheter: SEAM

En automasjonsplattform er det integrerte bindeleddet for håndtering av alle styrings- og overvåkingsoppgaver av de ulike funksjonene om bord. Det er her e-SEAMatic® spiller en nøkkelrolle.

Prosjektet med å videreutvikle e-SEAMatic® har som nevnt pågått i over 15 år, men i denne fasen Kureo har vært involvert, har målet vært å sørge for en robust plattform som samtidig åpner for mer skalerbarhet, samt å legge til rette for høyere grad av automatisering. Altså ingen enkel oppgave, men i godt samarbeid med SEAMs eget team har Kureo fått bidra i arbeidet med webbaserte SCADA-systemer, PLSer, nettverksløsninger og redundans.

Kureos rolle i utviklingen av e-SEAMatic®

Utviklerne fra Kureo ble involvert i flere ulike deler av prosjektet, og har bidratt innen både frontend, backend, nettverk og utviklingsprosesser. Arbeidet har vært tett integrert med SEAMs egne team. Fellesnevneren har hele veien vært robusthet, skalerbarhet og høy oppetid.

Frontend og brukergrensesnitt

Et av områdene Kureo har vært involvert i, er SCADA-systemet, som selv om det kjører lokalt på båtens maskinvare, baserer seg på webteknologi. SCADA-systemet er et sentralt verktøy for overvåkning og kontroll av systemene ombord. Innenfor dette systemet har utviklerne Werner og Ernst jobbet spesielt med å videreutvikle brukergrensesnittet og bygge nye komponenter i tett samarbeid med SEAMs eget team.

Skjermbilde fra e-SEAMatic som viser diagram med kontrollere og status på komponenter
Bilderettigheter: SEAM

Vi har jobbet med å gjøre grensesnittet mer intuitivt og oversiktlig. Det har vært en god prosess sammen med SEAM, hvor vi har fått rom til å forbedre og raffinere løsninger underveis, sier Werner Waage.

Det som har imponert meg, er hvordan SEAM har klart å bygge en så kompleks og solid løsning med egenutviklede løsninger basert på hyllevarekomponenter. Det sier mye om både teknologiforståelsen og ambisjonen bak prosjektet, sier Ernst Utvik.

Nettverk og redundans

På nettverkssiden har Hein André bistått med utviklingen av en redundant og robust arkitektur som tåler tap av tilkoblinger og enkeltkomponenter. Systemet er bygget for å fungere sømløst også uten tilkobling til land – med speiling, failover og fleksible nettverksoppsett mellom flere servere.

Nettverksdelen var teknisk krevende, men også utrolig interessant. Jeg bisto med å utvikle en SNMP-service, som ble integrert med resten av systemet for å monitorere nettverket, sier Hein André Grønnestad, utvikler i Kureo.

Konfigurasjonssystemet – Studio

Et annet sentralt område har vært det interne konfigurasjonsverktøyet Studio. Her har Martin i Kureo arbeidet med videreutvikling av funksjonalitet og struktur i verktøyet, som brukes av SEAMs ingeniører til å konfigurere opp prosjektet og distribuere det til automasjonssystemet på skipet.

Det var både spennende og utfordrende å jobbe med et så komplekst system som Studio. Det er mye som skal fungere sømløst, og det har vært givende å bidra til et verktøy som faktisk konfigurerer hele skipssystemet fra bunnen av, sier Martin Holst Vaaden, utvikler i Kureo.

Prosjektflyt og samarbeid

I tillegg til arbeid med programvareutviklingen har Kureo bidratt til å bygge opp en moderne utviklingsprosess med automatisert bygging og testing av kode, revisjonskontroll og strukturert prosjektgjennomføring. Rollen som Scrum Master ble ivaretatt av Kureos daglige leder, Øyvind Steira Mikkelsen, som sammen med SEAMs prosjektledere sørget for god flyt og forutsigbarhet i den daglige utviklingen gjennom tverrfaglig koordinering og jevnlige retrospektiver.

Torgeir Rasmussen, prosjektleder i SEAM
Bilderettigheter: SEAM

Utviklerne fra Kureo har vært involvert i et bredt spekter av arbeidsoppgaver og har levert på alt fra nettverk og backend til brukergrensesnitt og verktøyutvikling. Vi har hatt stor nytte av deres brede programvarekompetanse og evne til å raskt sette seg inn i komplekse problemstillinger, sier prosjektleder Torgeir Rasmussen i SEAM.

Partnerskap i praksis

Etter prosjektstart i 2022 fant selskapene fort ut at samarbeidet dem imellom og kompetansen begge sitter på fungerer godt sammen. Senere samme år gikk SEAM inn på eiersiden i Kureo og eier i dag majoritetsdel i selskapet. Det har styrket det pågående samarbeidet og åpnet for videre kompetansedeling mellom selskapene.

For Kureo har dette prosjektet vært både utfordrende og givende, og samarbeidet med SEAM trekkes frem som et høydepunkt. Ikke minst trekkes prosjektleder Torgeir Rasmussen frem for sin evne til å holde overblikk og sikre fremdrift i et komplekst utviklingsløp.

Daglig leder i Kureo, Øyvind Steira Mikkelsen

Det har vært imponerende å jobbe med et så kompetent team. Vi har vært et lite tannhjul i et stort maskineri, men har fått bidra med våre styrker på en måte som har vært både relevant og meningsfull, sier Øyvind Steira Mikkelsen, daglig leder i Kureo.

Fremtiden er fortsatt under utvikling

Samarbeidet mellom SEAM og Kureo fortsetter, og e-SEAMatic® vil videreutvikles i takt med fremtidens teknologi. Men allerede nå er det tydelig at resultatet blir en plattform som står stødig i møte med fremtidens krav, både teknisk og regulatorisk.

For Kureo har prosjektet vært et godt eksempel på hvordan samarbeid, kuriositet og tverrfaglig kompetanse kan bidra til å løfte teknologi i en bransje der både sikkerhet og pålitelighet er avgjørende.