Blogg

AI er den overivrige nye praktikanten – som fortsatt trenger oppfølging

AI har inntatt utviklingsverdenen som en ny, ivrig praktikant – full av energi, rask til å gi forslag, men… fortsatt litt grønn i faget. Den leverer kodelinjer i rekordfart, men gjerne uten å forstå konteksten. Og som praktikanter flest, mangler den erfaring til å skille smarte løsninger fra snarveier.

Programvareutvikling

Hos Kureo har vi lært å omfavne AIens iver med et smil. Vi bruker AI som en kreativ sparringspartner og en lynrask assistent, til utvalgte oppgaver.

Snarveismesteren som slurver

Vi skal ikke legge skjul på det – AI kan være genialt. Men den elsker å ta den korteste veien fra A til B, og det er ikke alltid den beste ruten. Ofte gir den deg den enkleste eller mest vanlige løsningen, men det betyr ikke nødvendigvis at den er riktig, oppdatert eller effektiv.

En av de største utfordringene er at AI lider av det vi kaller “quantity bias”, eller informasjonsskjevhet – AI-modeller trener på store mengder data fra internett, hvor mye informasjon kan være utdatert eller under pari. Så hvis det finnes tusenvis av gamle foruminnlegg som viser en utdatert arbeidsmetode, men bare noen få som viser den nyeste og beste løsningen, ja, da foreslår AI gladelig den utdaterte versjonen.

Når nye rammeverk eller teknologier lanseres, tar det tid før det finnes nok eksempelkode og dokumentasjon på nettet. AIen baserer seg på det den allerede har tilgang til, og når den ikke finner nok informasjon om de nyeste løsningene, faller den tilbake på eldre og mer utbredte metoder – selv om de kanskje ikke er de beste. I slike tilfeller kan AI fortsatt være til hjelp, men den må ofte hjelpes på vei. Det kan bety å gi den tydeligere føringer, eksempler på hvordan teknologien skal brukes, eller rett og slett «tvinge» den til å velge riktige metoder fremfor å trekke konklusjoner på egen hånd.

Repetisjon uten refleksjon

En ting er sikkert – AI elsker repetisjon. Den kan generere boilerplate-kode, fylle ut plassholdere og hjelpe med rutinearbeid. Og det gjør den lynraskt. Skal du ha enkle kodeblokker, en liste med testdata, eller en generisk nettside? Ingen problem. AI fikser det på sekunder.

Men akkurat som en ny praktikant kan misforstå instruksjoner og produsere tekst etter tekst uten å reflektere over innholdet, spytter AI ut kode uten en dyp forståelse av konteksten og uten erfaringen til å vite at det ikke stemmer. Den kan anta at en variabel alltid har en bestemt verdi, eller at en løsning som fungerte i et annet scenario, automatisk vil fungere her også.

AIen er flink å anta og derfor må alt, selv den enkleste kodeblokken, kvalitetssikres. Den fungerer i praksis som en hjelpsom assistent som trenger tilsyn. AI kan gjøre mye, men den har ingen erfaring – og erfaring er det som skiller generisk kode fra smidige løsninger.

Demokratisering av koding

AI har gjort koding mer tilgjengelig enn noen gang. Nå kan «alle» lage programvare, og det er en spennende utvikling! AI gir flere muligheten til å eksperimentere med kode, prøve ut konsepter og utforske teknologi på en måte som tidligere krevde langt mer kompetanse. Det skaper rom for mange gode ideer og løsninger fremover!

Men det kan også by på utfordringer på sikt. Når kode genereres i farten av en AI som ikke tar høyde for langsiktig stabilitet, kan det oppstå risiko. Kvaliteten på programvaren må sikres helhetlig, og løsninger som ikke er bygget for å tåle fremtidige oppdateringer, kan plutselig svikte. Det er nettopp her vår kompetanse kommer inn. Å overta og lappe sammen en stor mengde AI-generert kode uten innsikt i de tekniske valgene som er gjort, innebærer risiko – både for stabiliteten til systemet og for vedlikeholdet i lengden.

Derfor er vårt fokus alltid å lage programvare som er bygget for å vare – stabil, vedlikeholdbar og basert på de mest egnede rammeverkene og metodene for kundens behov, ikke det AI tilfeldigvis foreslo der og da.

Prosjektgjennomføring

En effektiv medarbeider

AI er kanskje vel ivrig, men den er lynrask og aldri lei av å gjøre den samme oppgaven om og om igjen. Vi har derfor effektivisert deler av vårt arbeid, men AIen strekker seg per i dag ikke lengre.

Når vi utvikler nye, smarte og smidige løsninger for våre kunder, arbeider vi ofte utenfor rekkevidden hvor AIen kan være behjelpelig. Heldigvis er våre erfarne utviklere fortsatt på jobb og holder seg oppdatert på nye trender og teknologiske løsninger.

Vi lar AI ta seg av de kjedelige og repetitive oppgavene, slik at vi kan fokusere på de virkelig komplekse og kreative utfordringene.

Vi omfavner AIens begrensninger – enn så lenge

AI er kommet for å bli, og hos Kureo har vi funnet ut hvordan vi kan utnytte dens arbeidskapasitet til vår fordel. Ved å kjenne AIens begrensninger og styrker, maksimerer vi effektiviteten uten å miste fokus på kvalitet.

Vi omfavner AIen med et smil. For selv den ivrigste praktikant kan være en verdifull ressurs – med riktig veiledning.